Приключенско летуване в Родопа планина

Приключенско летуване в Родопа планина15 Jul 13:00 - 12 Aug 13:15 - Sofia
Бюро за туризъм и приключения

Route

Екскурзионно приключение в Родопа планина. Така бихме описали този маршрут кратко. А иначе… това е програма, която ще ви завладее с гледки, лагер огън, спане под открито небе, тайнства и легенди!

Дълго чакан маршрут в източния дял на Западни Родопи. Е не дълбокия изток около меандрите на Арда, но определено подходящ за екскурзионен вариант. Ще се започне от Чепеларе и ще се финишира на Белинташ. В тези седем дни ще забравите кой, кой ден е, ще бъдете изцяло потопени в магията Родопа планина.Подгответе се за приключение! Две нощувки на палатка, под открито небе, лагерен огън и много настроение. Допълнение към бивакуването ще са и нощните преходи до Караджов камък и до Белинташ… Да разгадаем тайнството в небето над светилищата на траките!

Това е програмата за хора с жажда за приключение, за адреналинно зареждане и същевременно леки родопски маршрути! Тръгваме!

Защо този маршрут?

Приключенски тур из мистичната Родопа планина
Бивак и нощувки в палатка – преди Родопско конче и до Караджов камък
Нощен преход и небесните тела с просто око и мистика от Караджов камък и Белинташ
Звездната карта от х. Момчил юнак с телескоп
Тракийски светилища – Караджов камък, Къз Кая, Ин Кая и Белинташ
Връх Свобода – мястото на Момчил юнак!
Музей на родопския карст в Чепеларе
Усмихнат планински водач

Програмата в детайли:

Ден 1. Чепеларе

Самостоятелно пристигане в гр. Чепеларе. Среща с водача и групата. Настаняване. Разходка из града и посещение на Музея на родопския карст. Нощувка.

Ден 2. Рожен – х. Момчил юнак
14,1 км. преход, денивелация общо +1042 м., -470 м.

Закуска. С раница потегляме към хижа Момчил юнак. Няма да бързаме – ден голям, като със сигурност докато изкачваме ще се спираме за гледки. Време за разходка из Националната обсерватория Рожен, за съжаление по обед няма да може да наблюдаваме звездното небе. В ранен следобед пристигаме на хижата. За имащите сили – разходка до развъдника за елени. Нощувка.

Ден 3. х. Свобода
12,4 км. преход, денивелация общо +521 м., -369 м.

Закуска. Пешеходен преход до хижа Свобода. Рутинна родопска разходка с леко изкачване. Ще минем над село Манастир и през хижа Преспа. Обяда ще е на хижа Свобода като пристигнем, а след кратка почивка ще бъдат изкачени и стъпалата до самият връх Свобода! Място където няколко легенди се преплитат… Нощувка.

Ден 4. Ден за приключение…
10,7 км. преход, денивелация общо +134 м., -605 м.

Закуска. Днес може да станем и късно. Преходът е малко, но трябва да сме на време, защото има работа! Родопска разходка, леко леко© 2019 Siguez