Roberto Fonseca Trio @Sofia Live Club

Roberto Fonseca Trio @Sofia Live Club10 May 19:00 - 23:00 - Sofia
SOFIA LIVE CLUB in National Palace of Culture

Route
More info

Един от най-значимите съвременни джаз-пианисти, Роберто Фонсека, ще свири в София Лайв Клуб със своето трио. Той е подготвил разнообразен репертоар, в който са включени композиции от всички негови албуми, като акцентът в програмата му ще падне върху последния му проект ABUC (CUBA наобратно), номиниран за Грами за най-добър албум за 2017 г.
==================================
Билети от 30 до 55 лв. онлайн
за първия концерт - event.gg/8898/
за втория концерт - event.gg/8938/и в Dukyan Meloman / Дюкян Меломан, музикален магазин, грамофонни плочи
==================================
Какъвто и суперлатив да прикачим към името му, все ще е верен. Той вече е намерил своето световно признание и ние просто можем да го разпознаем като един от великите артисти на нашето време, работил с големите артисти на Куба като Ибрахим Ферер, Качаито Лопес, Омара Портуондо и другите от Буена Виста Сосиал Клуб, както и с Хърби Хенкок, Нилс-Петер Молвер, Карлиньос Браун, Майра Андраде, Фатумата Диауара и кой ли още не. Има 8 албума зад гърба си и всяка негова поява на сцена е истинска експлозия от мелодия и ритъм - Роберто преживява и ни кара да съпреживеем с него всеки един изсвирен тон, защото знае, че музиката е любов и може да изрази всяко състояние на човека и да го преобрази духовно.

Последният му проект ABUC е посветен на родната му Куба и представя съвременното музикално лице на страната, което се оглежда в огледалото на традицията, но е обърнато към настоящето. В албума участват големите имена от Буена Виста Сосиал Клуб като Елиадес Очоа и Мануел “Гуахиро” Мирабал, както и Тромбоун Шорти и Рей Брайант, Мерседес Кортес и Роберто Еспиноса Родригес и още много други. Композиции като Contradanza del espíritu и Tumbao de la unidad покоряват завинаги още с първото слушане. Роберто Фонсека е човек на духа, воден от невидима и мистериозна сила, която го кара да създава музика така естествено, както диша. "Музиката е булката за музиканта", заявява той още преди 11 години, когато излиза албумът му „Zamazu“.

Израснал в Хавана в семейство на музиканти, Роберто първоначално има влечение към ударните инструменти и перкусиите, което е видно по-сетне в стила му на свирене на пиано. Наречен "истинскио откровение сред пианистите от неговото поколение", той пише първите си композиции, смес между джаз и афро-кубинска музика, на 14 години, а година по-късно е сензацията на фестивала Jazz Plazа в Хавана. След известно време той сформира първата си група - "Темпераменто", заедно със саксофониста Хавиер Салба ("Иракере", "Кубанисмо"). Успоредно с това Роберто Фонсека работи с певеца Аугусто Енрикес и записва първите си албуми „En el comienzo“ и „No limit“. Самият пианист признава, че в тези две години на усилен труд той се е лутал, за да намери себе си и да излее насъбралите се у него идеи.

Но истинската промяна за Роберто Фонсека настъпва през 2003 г., когато покойният перкусионист Анга Диас го кани да запише партия в неговия албум. Пристъпвайки прага на известното студио "Егрем", Роберто вижда там да стоят легендарните Рубен Гонсалес, Качаито Лопес, Мануел “Гуахиро” Мирабал и животът му се променя. Той става част от тази велика формация, свирейки основно в проектите на великолепния Ибрахим Ферер заедно с всички великани от старата генерация. Тогава на Роберто Фонсека е оказана огромната чест да бъде артистичен директор на придобилия култов статус албум-портрет Mi Sueño (World Circuit) на Ибрахим Ферер. Големият маестро признава, че младият Роберто изпитва огромно уважение и разбиране към музиката му и затова именно той ръководи проекта и впоследствие, след смъртта на Ибрахим Ферер, го завършва.

През годините на интензивна концертна дейност с Ибрахим Ферер у талантливия млад пианист се заражда идеята за формиране на негова група и запис на нов самостоятелен албум. Именно тогава се оформя скелета на албума "Zamazu" (Enja Records, 2007), в който съжителстват в хармония джаз, класика, афро-кубински влияния и традиционна кубинска музика. Следват множество турнета и участия на най-престижните европейски и американски фестивали. През 2009 г. Роберто Фонсека издава албума „Akokan“ (Сърце), в който посвещава пиеса, вдъхновена от българската музикална традиция - "Bulgarian", родила се след гостуването му на фестивала „Джаз Плюс“ през 2008 г. в София. В този запис гост вокалисти са певицата Майра Андраде и китаристът Раул Мидон. През 2010 г. Роберто Фонсека се впуска в нова авантюра като съпродуцент с английския DJ Джайлс Питърсън и аранжьор на проекта Havana Cultura, в който участват около 60 представители на новата генерация кубински музиканти. Същата година излиза и албума му „Live At Marciac“.

Поредният му студиен албум се казва просто Yo (Аз) и още с излизането си е номиниран за награда Grammy. В него пианистът обръща поглед към африканската традиция - ясен пример какво се получава, когато велик кубински пианист е погълнат от музиката на Африка. Година след това артистът издава втори концертен проект, наречен „At Home“, запис от Фестивала в Марсиак, заедно с певицата от Мали Фатумата Диауара.

Последният му албум е неговият нов поглед към Куба и се казва ABUC (Impulse Records 2016). Всеки негов проект умело представя различните музикални традиции на Америка, Куба, Бразилия и Африка. Композициите са сложни, с множество обрати, с незабравими стихове и фантазна емоционална наситеност.

Роберто Фонсека има невероятна техника, но никога не акцентира на това, а знае, че музиката се ражда в хармоничното присъствие и на другите музиканти, и затова Роберто много държи на общуването си с музикантите от своята група. Малко музиканти умеят да пресъздават усещанията, които извиква музиката у тях така екпресивно. Малко музиканти говорят с публиката си толкова задушевно чрез музиката. Малко музиканти ни отнасят в друго духовно измерение още с първите изсвирени няколко тона. Роберто Фонсека е един от тях.


Past Events

Концерт на Алекс Байчев / 19 април / Sofia Live Club

19 Apr 20:00 19 Apr 20:00 - Sofia Sofia
SOFIA LIVE CLUB in National Palace of Culture SOFIA LIVE CLUB in National Palace of Culture
Акустичен концерт на Александър Байчев Ти да си до мен на 19 април в София. Не пропускайте да чуете страхотни авторски парчета на изпълнителя, както и любими световни хитове...   More info

Group ETNOTIX - Debute Album

26 Apr 20:00 - 23:00 26 Apr 20:00 - 23:00 - Sofia Sofia
SOFIA LIVE CLUB in National Palace of Culture SOFIA LIVE CLUB in National Palace of Culture
Група ЕТНОТИКС ще представят своя дебютен албум на 26 април, точно в 20:00ч. мястото е SOFIA LIVE CLUB. Заповядайте, да се забавляваме заедно и да чуете как българския фолклор и...   More info

MAMMA MIA TOUR 2018 tribute to ABBA 19.05.2018

19 May 20:00 - 23:00 19 May 20:00 - 23:00 - Sofia Sofia
SOFIA LIVE CLUB in National Palace of Culture SOFIA LIVE CLUB in National Palace of Culture
Шоуто MAMMA-MIA ви отвежда в златните години на ABBA. Без синтезатори и плейбек с препълнени зали в цяла Европа. Едно невероятно изживяване със златните хитове и вечните песни...   More info

Barcelona Gipsy balKan Orchestra // Sofia Live Club

26 May 22:00 - 27 May 01:00 26 May 22:00 - 27 May 01:00 - Sofia Sofia
SOFIA LIVE CLUB in National Palace of Culture SOFIA LIVE CLUB in National Palace of Culture
BGKO Live at SOFIA LIVE CLUB in Sofia (Bulgaria) Doors open: 9 p.m. Concert time: 10 p.m. Tickets: presale 20 leva http:/www.ticketportal.bg on door : 30 leva BARCELONA GIPSY...   More info

Estas Tonne live in Sofia

06 Oct 20:00 - 22:00 06 Oct 20:00 - 22:00 - Sofia Sofia
SOFIA LIVE CLUB in National Palace of Culture SOFIA LIVE CLUB in National Palace of Culture
След като завладя света, ЕСТАС ТОННЕ най-после идва и в България! Първият концерт на феноменалния китарист у нас ще бъде на 6 октомври в Sofia Live Club и се организира от радио...   More info


© 2019 Siguez